Personale cu deficienţă de vedere pot folosi tasta M pentru a accesa meniul de navigatie rapida - acesta le va permite sa acceseze sectiunile cele mai importante ale site-ului folosind doar tastatura. Pentru a accesa o pagina cu o descriere simplificata a site-ului - destinata persoanelor cu dizabilitati cognitive si neurologice - va rugam sa urmati acest link.
Pentru asigurarea interpretului mimico - gestual exista aplicatia "Voci pentru maini" ce poate fi accesat utilizand internetul la adresa: https://www.vocipentrumaini.ro/

Consiliul Judetean Bihor

Direcția generală de asistență socială și protecția copilului

Oradea, str.Feldioarei, nr.13, Tel.0359-409286, 0359-409285, 0259-476371,0259-476372, E-mail. dgaspcbh@rdsor.ro
Ajută-i pe alții să reușească singuri.
Protectia datelor cu caracter personal in cadrul DGASPC Bihor
Romana Magyar English
  Francais Deutch
Comisia de Protectie a Copilului
Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap
Harta Servicii Sociale
Asistenti maternali profesionisti
Adoptii
Donatii si sponsorizari
Documente spre consultare
Anunturi
Sediul Direcția generală de asistență socială și protecția copilului
Telefonul copilului 983

Telefon

Numar unic national de urgenta 119

Mareste fontul
Micsoreaza fontul
 
 
PRESTATII SOCIALE PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP  

Plata prestatiilor sociale se face din oficiu, in baza deciziei directorului executiv al DGASPC, in baza documentului care atesta incadrarea in grad de handicap.
- Persoana adulta  cu handicap grav are dreptul, in baza evaluarii sociopsihomedicale, la asistent personal angajat si platit potrivit prevederilor Legii-cadru  nr.153/2017 privind  salarizarea personalului platit din fonduri publice, de primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei adulte cu handicap grav, pe baza acordului exprimat in scris de catre DGASPC Bihor.
- Copilul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal.
- Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiaza de alocatie de stat în conditiile si in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100%, achitata de catre AJPIS Bihor.
- Copiii cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiaza de o alocatie lunara de hrana, calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice 15 lei/zi.
- Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilite potrivit prevederilor Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (2086 lei).
*Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului personal gradatia 0, stabilite potrivit prevederilor Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (2086 lei).
*Adultul cu handicap beneficiaza in conditiile Legii 448/2006, de urmatoarele prestatii sociale

  1. Indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
    a) in cuantum de 463 lei, pentru adultul cu handicap grav;
    b) in cuantum de 350 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
  2. Buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
    a) in cuantum de  199 lei, pentru adultul cu handicap grav;
    b) in cuantum de 146 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
    c) in cuantum de  80 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
  3. Prestatii sociale copii: beneficiaza familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere.
    a) in cuantum de  397 lei, pentru copilul cu handicap grav;
    b) in cuantum de 232 lei, pentru copilul cu handicap accentuat;
    c) in cuantum de  80 lei, pentru copilul cu handicap mediu.

Plata acestor  drepturi se realizeaza prin directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene.
Nu pot beneficia de indemnizatia lunara si buget personal complementar:
a) Adultii cu handicap ingrijiti si protejati in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respiro, ori in alte tipuri de institutii rezidentiale publice cu caracter social sau medico-social, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatilor administratiei publice pe o perioada mai mare de o luna.
b) Persoanele cu handicap grav care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a detentiei.
c) Adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.